Menu Zavrieť

Trnavská nemocnica minula 9 tisíc na audit zbytočne

Fakultná nemocnica Trnava si zaplatila audit stravovacieho tendra, ktorý predraženie nevyvrátil. Otázniky nad  zmluvou s Dora Gastro zostávajú

„Po tomto audite môžeme s istotou poprieť akékoľvek označenie medializovaného stravovacieho tendra ako predraženého,“ snažil sa riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Martin Neštický koncom júna definitívne uzavrieť prípad stravovacieho tendra. Audit, aký si nemocnica objednala, ale predraženosť stravy definitívne vyvrátiť nemohol. Ak chcela nemocnica dokázať, že stravovací tender bol dobrou investíciou, deväť tisíc eur zaň zaplatila zbytočne. Audit robila firma BDR spol. s.r.o., ktorú spoluvlastní Ivan Kiňo, bývalý poslanec za HZDS a jeden z piatich akcionárov SMERu podľa spisu Gorila.

Na podozrivé nákupy stravovacích služieb trnavskej a ďalších troch štátnych nemocníc sme v decembri minulého roka upozornili spolu s denníkom SME. Nemocnice za stravu na desať rokov majú zaplatiť viac ako 80 miliónov eur. O zákazky súťažili navzájom prepojené firmy, chýbal tiež súhlas vlády s tendrami. O post preto prišiel vedúci služobného úradu Ministerstva zdravotníctva Martin Senčák aj riaditelia troch z nemocníc, vrátane trnavskej. Tá trvala na tom, že tender bol pre ňu výhodný. Dokázať to chcela nezávislým auditom.

Zlé zadanie

Problém auditu je v zadaní. Nemocnica firmu totiž od audítorov chcela iba overenie, že správne spočítala koľko ju stálo stravovanie v roku 2011. Na základe tohto výpočtu nemocnica stanovila, koľko má stáť strava počas ďalších desať rokov. Či bolo v roku 2011 stravovanie v nemocnici prevádzkované hospodárne, však už audítori nezisťovali. Ani to, či existujú iné alternatívy, napríklad nechať si stravu dodávať externe. Tiež nehodnotili, či boli pre nemocnicu výhodné ďalšie ustanovenia zmluvy. Nemocnica to od nich nechcela.

Analýzu alternatív nemajú

Podľa trnavskej nemocnice stravovanie museli riešiť pre nedostatky, ktoré zistil úrad verejného zdravotníctva už v roku 2006. Na rekonštrukciu v odhadovanej hodnote 100 miliónov korún ale nevedeli zohnať prostriedky. Preto privítali, keď ich oslovil záujemca o koncesiu s návrhom na vyriešenie problému.  Následne vypísali súťaž. Predstavitelia nemocnice hovoria, že zvažovali aj iné možnosti, no koncesia bola jediným schodným riešením. Analýzu alternatív však nemajú.

Bolo by pritom čo analyzovať. Napríklad nemocnice súkromného Agelu v Komárne a Zvolene stravu zabezpečujú výhodnejšie – od externého dodávateľa. Zatiaľ čo v Trnave za jedlo pre pacienta na deň zaplatia 9,5 EUR, v Komárne je to 4,25 EUR a vo Zvolene 4,84 EUR. Strava pre zamestnanca v Trnave stojí 3,5 EUR, v Komárne 3 EUR a vo Zvolene iba 2,24 EUR. V nemocniciach Agelu v cenách nie je započítaný zber a umývanie riadu. Tieto náklady však vysvetlia iba zlomok z cenového rozdielu (v Trnave umývanie riadu vo vlastnej réžii stálo 70 centov).

Strava v Komárne a vo Zvolene je lacnejšia aj preto, že neplatia za rekonštrukciu kuchyne.  Trnavčania tvrdia, že zvažovali aj takúto možnosť, pre veľkú fakultnú nemocnicu by však nefungoval. Problém by mohol nastať v krízovej situácii, keby zlyhal dodávateľ. Analýza, ktorá by riziko vyhodnocovala a dokazovala, že pre veľkú nemocnicu riešenie nie je vhodné, však chýba. A ani rekonštrukcia cenový rozdiel celkom nevysvetlí. V Trnave spočítali, že by cenu pacientskeho jedla rekonštrukcia nemala navýšiť o viac ako 1,58 EUR.

Penále za neodobratú stravu

Vysoké ceny nie sú jedinou nevýhodou trnavského tendra. Ak nemocnica spotrebuje všetku dohodnutú stravu, dodávateľ by mal ročne získať viac ako 1,8 milióna eur. Desať rokov nemá motiváciu snažiť sa hospodáriť úspornejšie a núkať lepšiu cenu. A ak počet jedál klesne o viac ako päť percent, nemocnica musí platiť kompenzáciu.

Fixný počet jedál bol podľa nemocnice podmienkou dodávateľa, ktorý by inak nedostal úver od banky. Problém je, že už po prvom roku počet jedál nesedí a nemocnica môže platiť kompenzáciu vo výške desiatok tisíc EUR. Rátala totiž s vyšším počtom pacientov, ten však naopak poklesol. Nemocnica má čoskoro zverejniť aká vysoká bude kompenzácia.

Audit lacnejšie alternatívy ani nižšiu počet pacientov nebral do úvahy. Ťažko preto na jeho základe tvrdiť, že tender určite nebol predražený. Z trnavského auditu vyplýva iba toľko, že nemocnica bude naďalej platiť toľko čo predtým.

Ostatné nemocnice sú na tom horšie

K podobnému záveru dospela aj analýza Ministerstva zdravotníctva z februára tohto roka. Tiež skúmala iba to, či nemocnice na základe stravovacích tendrov na stravu minú viac, než míňali predtým.  V prípade trnavskej nemocnice zistila, že náklady sú porovnateľné. No zvyšné tri nemocnice (trenčianska, popradská a fakultná v Banskej Bystrici) podľa Ministerstva dodávateľom zaplatia spolu o niekoľko miliónov viac než by ich stála strava vo vlastnej réžii. Analýzu vo februári prezentovali poslancom zdravotníckeho výboru Národnej rady. Minister Čislák médiám paradoxne tvrdil, že analýza predraženie nepotvrdila a zmluvy rušiť nebudú. Vlastnú analýzu potvrdzujúcu opak verejnosti pre istotu neukázali.

Audit nechceli zverejniť

Ani trnavská nemocnica audit vypracovaný za verejné peniaze nezverejnila. Nechcela nám ho poskytnúť ani na požiadanie. Namiesto toho ponúkala nahliadnutie na osobnom stretnutí ale iba v „prípade účasti zástupcu Transparency International Slovensko s ekonomickým vzdelaním a adekvátnou praxou v príslušnej oblasti.“ Podľa nás ide o zásadné nepochopenie toho, ako funguje občianska kontrola hospodárenia s verejnými prostriedkami. Na informácie má právo každý, prístup k nim nemožno podmieňovať vzdelaním, skúsenosťami či osobným stretnutím. Nešlo pritom o prvé nepochopenie princípu verejnej kontroly zo strany nemocnice. V júni v reakcii na článok denníka N o trnavskom audite nemocnica vyhlásila, že s denníkom „nebude pokračovať v ústretovej komunikácii.“

Auditovú správu sme si teda vyžiadali prostredníctvom infožiadosti a o neochote nemocnice poslať ju elektronicky sme informovali na našom Facebooku. Správu sme nakoniec získali a o tendri sme s predstaviteľmi nemocnice diskutovali aj na osobnom stretnutí. No nad výhodnosťou jej stravovacieho tendra naďalej zostávajú otázniky.

Zuzana Dančíková

Ak sa Vám páči práca Transparency, podporte nás! Ďakujeme.